Coaching ouders

Coaching of begeleiding van ouders in contact met hun kinderen

Het is normaal dat ouders en kind niet op dezelfde golflengte zitten. Er zit namelijk een generatie tussen. Dus andere leeftijden, andere tijd, andere inzichten in de wereld en nu helemaal dat onze kinderen volledig opgroeien met mobiele telefoon, internet en games die wij als volwassenen soms niet eens begrijpen, er de lol ook niet van inzien en vaak ook niet eens kunnen volgen. De wereld van onze kinderen is in dat opzicht zo totaal anders dan toen wij kind waren van onze ouders. Ze hebben toegang tot veel meer kennis en zijn zo op jonge leeftijd al een stuk wijzer dan wij vroeger. Het nadeel echter is dat ze bij misschien wel veel te veel informatie kunnen komen dan goed is voor hun ontwikkeling op dat moment, dit gekoppeld aan alle piepjes en snoozers die hen de hele dag op ‘aan’ houdt. Zowel onschuldig lijkende games als drugs verleiden hen de hele dag met updates, ‘cool zijn als je ze hebt’ en deze drug is legaal dus mag je ze best nemen. 

Ouders voeden hun kinderen vaak op vanuit liefde en een bepaald idee of structuur en meestal werkt dit prima. Maar door de ontwikkeling van het kind of door verandering van omgeving en/of in aanraking komen met andere vrienden, kan een kind andere ideeën of gedrag gaan ontwikkelen, waar een ouder niet 1,2,3 bij aansluiten kan of vasthoudt aan de heersende opvatting. Waardoor het contact met het kind gaat van onbegrepen, naar ongewenst en in een uiterst geval zelfs naar uitsluiting of verbreking van het contact met de ouders door het kind. 

Helaas komt dit wel eens voor. Ook in de beste gezinnen, waar altijd veel aandacht, tijd en liefde met de kinderen wordt omgegaan. Meestal ben ik dan al in gesprek met het kind, als ik de onthechting merk of als deze dit mij verteld. Op verzoek van het kind of mijzelf benader ik dan de ouders om te kijken hoe zij erin staan en hoe ze inzicht, begrip en hopelijk weer bij elkaar kunnen komen tot stand kunnen brengen. 

Soms benaderen ouders mij omdat ze weten dat ik contact heb met hun kind en vragen mij dan wat ze kunnen doen. Ik begeleid ouders dan om inzage te krijgen in de wensen, gedachten en gedrag van hun kind, om hen van daaruit aansluiting te kunnen laten maken met hun kind. Soms betekent dit dat ouders iets ‘strenger’ moeten opvoeden met meer grenzen. Grenzen stellen en ‘bewaken’ is ook liefde geven! En soms betekent dit dat ouders juist wat meer vrijheid mogen geven die hun kind nodig heeft. Dit is allemaal afhankelijk van de wensen van het kind, ouders, achtergrond, religie en cultuur en visie op de toekomst.

Het idee is om beide ‘partijen’ weer bij elkaar te brengen, door naar beide goed te luisteren en op zoek te gaan naar overeenkomsten en liefde voor elkaar. Indien dit verhaal voor herkenbaar is, kunt u contact met mij opnemen en gaan we samen kijken wat ik voor jullie kan betekenen.

Quote: “ Anne Jan is een eerlijke, open en fijne kerel die goed kan luisteren en snel vertrouwen wint. En waar vertrouwen begint, beginnen de zorgen te verdwijnen.” Martin, ouder.

Scroll to Top