Over mij

Anne Jan Odinga

Coach in het sociaal domein

Over Anne Jan                                                     

Anne Jan Odinga Welzijn is gericht op het welzijn van jongeren, jongvolwassenen en volwassenen. Jarenlang ben ik een echte jongerenwerker en jongerenhulpverlener geweest. Ik ben de afgelopen jaren echter ook begonnen met volwassenen bij te staan en dat beviel me eigenlijk wel. Misschien ben ik gegroeid …

 Mijn projecten hebben betrekking op het her- en erkennen van verslavingen en mentale gezondheid, het gebrek aan zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfliefde. Ik heb hier zelf veel ervaring mee opgedaan. Op een gegeven moment heb ik de beslissing genomen dat de rest van mijn leven een feestje zou gaan worden. Het glas zag ik vanaf toen als halfvol. Het mooie is dat ik hierdoor ook steeds weer op punten aankwam waar ik beslissingen voor moest nemen die ervoor zorgden dat ik steeds gelukkiger word en groei als professional en als mens.

Hoe dit zich verder ontwikkelde komt in de volgende Frequently asked questions aan de orde.

  1. Wat doe ik?

Ik coach jongeren en hun ouders. Ik voer twee alcohol en drugspreventieprojecten uit voor de gemeente Rhenen en Ede. Ik houd mij sinds 2022 met name bezig met het opzetten en gedeeltelijk zelf uitvoeren van Sportprojecten. Ik vind het mooi om met groepen en individuen te werken.

2. Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Het heeft altijd in mijn gedachten gespeeld. Alleen wist ik nooit wat ik dan zou kunnen doen. Ik had namelijk een ‘chronisch’ tekort aan zelfvertrouwen, zelfwaardering en zelfliefde. Toen in 2014 de gemeente Rhenen mij vroeg of ik -als zelfstandige- alcohol- en drugsvoorlichting wilde geven in een gelovig gesloten gemeenschap greep ik dit met beide handen aan. Ik adviseerde echter om een werkgroep op te richten met mensen uit het dorp zelf, die zich betrokken en verantwoordelijk voelen voor hun jeugd. Met de input van die werkgroep kon ik aan de slag. Zo kom ik al jaren in keten en hutten waar ik met de jongeren over allemaal verschillende dingen praat. Van voetbal, alcohol en drugs tot aan seksualiteit, intimiteit en pornoverslaving.

3. Waarom vind je het zo belangrijk om dit te doen?

Ik heb veel negatieve ervaringen opgedaan door een gebeurtenis toen ik 22 maanden was. Het heeft me lange tijd geduurd voordat ik dit kon verwerken en kon kiezen om op een andere manier hier naar te kijken en om ermee om te gaan. Het is fijn om inzicht te hebben in je eigen gedrag en gevoelens. Te weten wat je wil en hoe je hier kan komen. Sommige mensen kunnen dit prima zelf en anderen hebben iemand nodig die af en toe als vraagbaak kan dienen. Dit doe ik graag. Ik zie mensen graag groeien, traumaverwerking aangaan en gelukkig worden met zichzelf en de omgeving.

Toen ik een paar jaar geleden in de verslavingszorg werkte mocht ik leiding geven aan Sportproject Heerenveen. Jongeren tot soms wel 36 jaar! die vaak juist uit gezinnen kwamen waar geen liefde en ondersteuning voor hen was. Maar waar ze het zelf maar moesten uitzoeken of juist voor hun verslaafde op psychische ouders moesten zorgen van jongs af aan. Deze jongeren deden mee aan het project omdat ze tijdelijk geen school of werk meer hadden. Vaak door sociale, psychische, verslavingsproblemen of een combinatie hiervan.

4. Aan welke projecten heb je met veel plezier gewerkt de laatste tijd?

Het opzetten van sportprojecten kost veel tijd, maar ik leer er veel van. Dit maakt het erg leuk en uitdagend om te doen. Tot ik begon met het opzetten van sportprojecten kwamen de opdrachten als vanzelf naar mij toe. Nu moet ik acquireren. Dit is erg heel leuk om te doen. Partijen benaderen om hen mee te nemen om iets moois op te zetten voor anderen.

5. Wat vind je het tofste/mooiste aan je werk?

Dat is als je ziet dat een kwartje (of cent tegenwoordig;) valt bij iemand met wie ik in gesprek ben. Mensen, zeker volwassenen veranderen niet meer zo snel. Maar ook jongeren die verslaafd zijn, zijn moeilijk te bereiken. Ze praten wel, maar staan meestal niet meer in contact met zichzelf, hun kern. Dus dan krijg je standaard antwoorden. De kunst is dan om dan toch op zoek te gaan naar woorden of uitspraken die door dit pantser van het leven of verslaving heen gaan. Dit heeft vaak een lange adem nodig, maar zo nu en dan gebeurt het. Je ziet dan ineens een twinkeling in de ogen. Dat zijn de momenten dat je moet aanhaken en hen bevraagd wat er gebeurt. Als iemand uiteindelijk uitkomt bij de reden van zijn of haar gedrag of verslaving, vind ik het altijd tof om daar deelgenoot van de mogen zijn. Je krijgt dan vaak een band voor het leven, omdat iemand zich op zijn of haar kwetsbaarst heeft getoond. Dat verbind. Ja dat vind ik tofste en het mooiste aan mijn werk. Ik voel me dan heel dankbaar en gelukkig.

6. Als iedereen een kloon van jou zou zijn, hoe ziet de wereld er dan uit?

Poehh lastige vraag. Ik ben om eerlijk te zijn niet zo van het klonen. Ik hou van de verschillen in de mens. Dat iedereen afzonderlijk zijn eigen weg weet te vinden. Dat iedereen zich zelf kan accepteren en waarderen. Ik gun ook iedereen zelfvertrouwen, want dan kun je bewust beslissingen nemen waar je volledig achterstaat. Dat achteraf blijkt dat het niet de juiste keuze is geweest is dan minder relevant. Daarnaast gun ik iedereen zelfliefde. Want als je van jezelf kunt houden, kun je ook van anderen houden zoals ze zijn.

7. Wat is je favoriete YouTube-filmpje?

Ik denk dat ik het meeste de ademhalingstechnieken van Wim Hof beluister. Ik had namelijk bijna altijd koude voeten. En daar heb ik zo’n verschrikkelijke hekel aan dat ik besloten heb om de Wim Hof ademhalingstechnieken en KOUD DOUCHEN elke ochtend te doen. Hier heb ik echt wel een paar maanden over gedaan om hier echt aan te beginnen. De truc is om je te focussen op je ademhaling. Dan kan je er in één keer gewoon tegen!! Het is zelfs zo dat ik nu gewoon mijn tanden poets onder de koude douch. LEKKAHHH 😊

Dus ik ben deze man eigenlijk heel dankbaar, voor zijn inzichten en inzet en enthousiasme. Want daardoor ben ik het uiteindelijk toch gaan doen. Namasté ouwe.

Update op 10 maar 2022. Inmiddels drie maanden koud douchen achter de rug en ik heb de kamertemperatuur inmiddels teruggeschroefd naar 17 graden!! Wel met een trui aan en een lekker voetenverwarmertje op de bank. Maar zeker nu scheelt dit echt in de kosten én sta ik veel “chiller😉” buiten in plaats van trillend 😊.

8. Heb jij ook het bordje ‘HOME’ in je huis staan?

Uuhh nee. Home is where the heart is toch. Nou die is bij mijn ouders, bij m’n zus, zwager en vrienden. Die reist dus gewoon mee.

9. Met welke klanten werk je het liefst?

Voor wat betreft projecten. Klanten die mee kunnen gaan in mijn enthousiasme, die kritisch kunnen meedenken en waarmee ik mooie projecten kan opzetten.

Klanten met betrekking tot het coachen. Dan kies ik natuurlijk voor hen die ik ‘gekraakt’ heb en een andere richting op zijn gegaan. Die zich kwetsbaar durven op te stellen omdat ze willen groeien en daar, ondanks de dalen waar ze doorheen gaan, toch doorgaan omdat ze de nieuwe horizon hoe dan ook willen bereiken. Daar heb ik veel respect voor.

11. Waar kunnen mensen je ‘s nachts voor wakker maken?

Niet voor heel veel. In mijn vroegere leven was ik een nachtbraker. Daar ben ik bijna volledig vanaf gestapt. Ik vind het nu heerlijk om vroeg m’n bed in te duiken en te lezen. En dan te slapen en te blijven slapen. Maar goed als het dan toch moet, dan natuurlijk voor noodsituaties, een knuffel van mijn zoon of van die spinazie a lá blub.

12. Wat is naast je werk belangrijk voor je?

Mijn werk is niet het allerbelangrijkste. Dat is mijn zoon. Hij is de katalysator van mijn leven. Door hem wilde ik veranderen. Van een watertrappelende pannenkoek zonder stuur die in de overlevingsstand leefde en naar zijn impulsen luisterde naar een lieve verantwoordelijke pedagogische vader met wie je veel kan lachen en die koersen uitzet. Daarnaast het gezin waar ik uitkom natuurlijk en met wie ik alles kan delen. Grove grappen en samen huilen. Dat blijf ik een bijzondere combinatie vinden.

Maar ook sporten is voor mij erg belangrijk. Ik vind het fijn om veel te wandelen. Dan kom ik altijd tot goede inzichten en ideeën. En als ik me even depri voelde, kom ik als herboren terug. Fitnessen vind ik ook erg lekker om te doen. Steeds doelen stellen en daarnaar toe werken vind ik uitdagend en bevredigend.

13. Hoe ziet je ideale zaterdagavond eruit?

Meestal werk ik op zaterdagavond. Maar dat zal wel niet bedoeld worden haha. Mooi weer, eerst wandelen tot het donker en stil wordt, dan met een paar vrienden rond een vuurkorf babbelen. Sinds kort heb ik Estatic dance ontdekt. Heel relaxt. Op sokken of blote voeten, plastic bekertjes, verschillende ruimtes met verschillende muziek en heel belangrijk de Smartphone moet je in een kluis opbergen!! 🙂 dus je kan lekker connecten met mensen.

14. Wat is je grootste ergernis?

Drie keer vicewereld kampioen voetbal is uniek maar ook een grote ergernis!

15. Ik ben enthousiast over je aanbod, wat is de eerste stap?

Bel me maar, dan maken we even een afspraak en kom ik langs.

Scroll to Top