Samenwerkingspartners

Sportprojecten krijgen vaak de term ‘spin in het web’ opgeplakt, omdat ze zorgen voor verbinding. Verbinding tussen jong en oud, zorg en welzijn, Jobhulpmaatjes en Praktijkondersteuner Huisartsen, man en vrouw, daarnaast zijn mensen met alle religies aanwezig. Ik ga altijd langs bij samenwerkingspartners om mijzelf en de methode sportproject uit te leggen. Daarnaast houden we de lijntjes kort zodat we snel kunnen handelen indien nodig.

Praktijkondersteuner Huisarts

De Praktijkondersteuners huisarts hebben vaak een overvolle agenda van patiënten die doorverwezen worden vanuit de huisarts. Voor patiënten die meer zorg nodig hebben zoeken de POH’ers uit welke specialistische zorg het beste bij hen past. Het duurt echter vaak lang voordat een patiënt deze zorg krijgt door de hoge wachtlijsten van die instellingen. Het is voor hen dan fijn dat zij sommige van hun patiënten kunnen doorverwijzen naar een lokaal sportproject. Als patiënten naar verloop van tijd in aanmerking komen voor hun zorgtraject, blijven ze vaak verbonden met het sportproject. Dit doen ze omdat het een veilige thuisbasis voor hen is geworden. Het gevoel van veiligheid is nodig om in te kunnen zien hoe het leven tot nu toe is verlopen en hoe je dit anders zou kunnen doen. 

Praktijk Ondersteuner Huisarts van de huisartsenpraktijk in Elst:
Laagdrempelig, lekker op je eigen tempo en in de buurt is een mooi concept voor een deel van onze patiënten. Het is fijn dat we naar het sportproject kunnen doorverwijzen als onze patiënten voor therapie op een wachtlijst staan. Wij als Huisartsenpraktijk zijn erg enthousiast over het sportproject en steunen het van harte.

Praktijk ondersteuner Huisarts van huisartsenpraktijk Nieuw Rhenen:
Er stonden eerst huilende patiënten voor mijn bureau, nadat ik ze heb doorgestuurd naar het Sportproject komen ze lachend binnen! Je bent in staat om steeds weer een veilige omgeving te creëren waarin de deelnemers zichzelf kunnen zijn. Er ontstaat geen groepjesvorming maar een hechte groep, waar soms ook nog vriendschappen uit voort komen.

Bijstand

Een groot deel van de deelnemers aan een sportproject heeft een vorm van uitkering. Voor klantmanagers of werkcoaches is het soms lastig om kandidaten die in categorie 3 en 4 zitten weer aan een baan of opleiding te laten beginnen. Dit komt vaak doordat ze er al te lang uit liggen en geen toekomst meer zien om deel te nemen aan de samenleving, een baan of een opleiding. Om deze categorie weer toch aan de slag te kunnen krijgen komen ze deelnemen aan het sportproject. Dit vergt veel tijd en maatwerk. Want vaak zeggen ze af of komen niet opdagen. Het duurt ook lang om patronen of denkwijzen te doorbreken. We zien dat deze deelnemers vaak minimaal één tot anderhalf jaar deelnemen. Daarnaast zijn er ook deelnemers die in de beginfase zitten van een burn-out. Ze willen graag weer mee doen aan de samenleving en zijn gemotiveerd, maar moeten met een paar dingen in zichzelf aan de slag, zodat ze niet weer dezelfde fouten maken. Als de klantmanagers denken dat ze een geschikte kandidaat hebben, dan bellen ze mij op. We overleggen dan of we een gesprek met ons drieën inplannen of dat hij/zij mij het telefoonnummer geeft van hun kandidaat en dat ik zelf bij deze persoon langs ga. De lijntjes zijn kort zodat we de deelnemers zo goed mogelijk kunnen ondersteunen als ze stappen maken in hun proces. Soms doen de klantmanagers de eerste keer mee als ze een nieuwe deelnemer hebben aangemeld. Dit kan op verzoek van de deelnemer maar wij vinden het ook fijn om te laten zien hoe we werken, dus nodigen we hen ook uit om een keer mee te doen.

Klantmanager Bijstand gemeente Rhenen.
Voor ons als klantmanagers is dit een mooi alternatief voor het reguliere aanbod van re-integratie. Dit project biedt meer ruimte en tijd voor mensen om eerst zichzelf te worden.

Specialistische GGZ De Hoop

Er zijn verschillende deelnemers die hulp hebben vanuit de specialistische GGZ en gelijktijdig deelnemen aan een sportproject. Dit bevordert hun herstel.

Psycholoog De Hoop Veenendaal.
Om iemand mentaal weer mee te kunnen laten doen in de samenleving is het vaak belangrijk dat iemand ook gaat bewegen of sporten. Wij ondersteunen daardoor sportprojecten en werken met hen samen. Het sportproject is No nonsense en down to earth. Precies wat onze cliënten nodig hebben!

Buurt/wijk/sociaal Team, CJG, Jobhulpmaatjes, schuldhulpmaatjes

Vanuit deze teams worden er jaarlijks ook verschillende deelnemers doorgestuurd. Met de Jobhulpmaatjes is er een wisselwerking, want ik stuur ook mensen naar hen toe als ik denk dat het goed is voor een deelnemer om een sollicitatie- en CV-training te volgen.

 

Doorstroom

VSV-jongeren of leerlingen die dreigen uit te vallen of leerlingen die wel op school aanwezig zijn maar er met hun hoofd niet bij zijn of met andere oorzaken kunnen meedoen aan het sportproject. Dit gaat in overleg met de verschillende afdelingen binnen school, Doorstroom, soms het CJG, ouders en de jongere. Als het alle lichten op groen staan wordt er gekeken naar de mogelijkheid op het gebied van het missen van lessen. Als dit geen belemmering vormt dan mag de leerling meedoen. Daarnaast kunnen de zogenaamde Spookjongeren ook mee doen. Op deze manier werken we aan een lager uitval van leerlingen en weet Doorstroom waar de spookjongeren zijn of met wie ze contact hebben.

Regionaal Mobiliteitsteam (RMT)

Deelnemers die meedoen aan een sportproject kunnen aan zichzelf werken op een dieper niveau en gelijktijdig werken aan hun sollicitatievaardigheden bij een lokale partij die zich hiermee bezig houdt en onderzoeken welke richting of baan echt bij ze past. Het sportproject wordt ingezet als een veilige plek waar ze tot zichzelf kunnen komen om hen vandaar uit weer op de arbeidsmarkt te krijgen.

Verzekeringen

Samen met de doorverwijzers wegen we altijd af of een deelnemer valt onder een uitkering, RMT of onder de zorgverzekering. Dan kunnen we met elkaar beslissen wie er verantwoordelijk is voor de betaling van de deelnemer.

Sportclubs en sportverenigingen

We sporten soms op speciale locaties, zoals op een skeelerbaan, zwembad of wandklimwand. De deelnemers komen op deze wijze in contact met lokale sport en clubs, waar ze voorheen geen weet, kennis of angst voor hadden. De samenwerking met en doorstroom naar het verenigingsleven werkt, zeker voor (oud)deelnemers die al verder hersteld zijn erg goed. Inzetten op deze doelgroep biedt kansen voor een vereniging. Ze leveren een maatschappelijke bijdrage die ze bovendien nieuwe leden en vrijwilligers, positieve aandacht en sponsors kan opleveren.

Scroll naar boven