Sportproject Rhenen

In de gemeente Rhenen zijn we sinds 12 mei 2022 gestart met Sportproject Rhenen. Inmiddels loopt de leeftijd uiteen van 14 jaar tot 44 jaar. Het is dus een erg brede groep mensen die behoefte hebben aan een plek waar ze op eigen tempo kunnen sporten, samen met anderen, waarin veel ruimte is voor serieuze onderwerpen en ook veel gelachen wordt.

Inmiddels zijn er al bijna 20 deelnemers geweest. Die via het sportproject zijn begonnen met een nieuwe richting in werk of school. Anderen gebruiken het sportproject om lekker te kunnen sporten in een veilige omgeving waarin ze zichzelf kunnen zijn en gewaardeerd voelen. Het komt ook voor dat iemand (voorlopig in ieder geval) niet meer kan werken doordat de mentale problemen zo groot zijn dat ze geen energie meer hebben of zich niet capabel en betrouwbaar genoeg voelen om te gaan werken. In dit geval is bijvoorbeeld het doel om hen in ieder geval zoveel energie, zelfwaardering en zelfvertrouwen op te laten doen, zo dat ze in staat zijn om zich weer aan te melden bij een sportclub of vereniging. Dit is voor één persoon het geval geweest.

Update!

In december 2022 zijn we een samenwerking aangegaan met het Pantarijn Rhenen. Leerlingen die dreigen uit te vallen of leerlingen die wel op school aanwezig zijn maar er met hun hoofd niet bij zijn of met andere oorzaken kunnen meedoen aan het sportproject. Dit gaat in overleg met de verschillende afdelingen binnen school, soms het CJG, ouders en de jongere. Als het alle lichten op groen staan wordt er gekeken naar de mogelijkheid op het gebied van het missen van lessen. Als dit geen belemmering vormt dan mag de leerling meedoen.

Er zijn inmiddels twee leerlingen die hiervan gebruik maken. De feedback die zij geven zijn. “Sinds ik bij het sportproject zit, ben ik veel rustiger geworden op school. Omdat ik weet wie ik zelf ben en dus hoef ik mij niet meer anders voor te doen”. En “Ik praat nu met mijn ouders over mijn gevoelens. Dit is fijn want nu begrijpen zij mij beter”.

Update nummer 2!

Daarnaast zijn we in januari begonnen met een pilot in de pilot. Dit ziet er als volgt uit. De leerlingen van de 3de klas van de sportklas van het Pantarijn geven sportles op de dinsdagen, aan de deelnemers van het sportproject. Dit gebeurt onder begeleiding van de sportdocent en ik. Ik moet eerlijk zeggen dat alle partijen dit in het begin wel erg spannend vonden, inclusief ikzelf. Het is toch altijd afwachten hoe jongeren van 15 jaar zich gedragen ten opzichte van ouderen en zelfs 30-plussers. Voor de deelnemers gold hetzelfde natuurlijk. Onze visie is echter dat het voor de leerlingen erg leerzaam is om in plaats van les te geven aan medeleerlingen, les te geven aan volwassenen. Daarnaast vinden veel mensen met trauma’s opgelopen in hun jeugd het moeilijk om terug te denken aan hun puberteit, door de dingen die in deze fase zijn gebeurd. Wij denken echter dat, als er gezorgd wordt voor een veilige omgeving, dit als helend ervaren kan worden. Omdat er nieuwe gebeurtenissen ontstaan met deze leeftijdsgroep, die wel goed verlopen. Dit helpt om nieuwe positieve gedachten en gevoelens te ontwikkelen, waardoor het leven weer wat lichter en aangenamer kan aanvoelen.

We sporten dinsdags van 14:20 tot 15:30 uur bij Trisport en donderdags van 11:50 tot 13:00 uur in ’t Gastland. Als het mooi weer is sporten we op de calisthenicsplek bij de Nederrijn, wandelen of rennen we door de bossen of frisbeeën we op een mooi veldje in Rhenen.

Donderdags eten we van 13:00 tot 14:00 uur in een ruimte bovenin ’t Gastland en is er ruimte voor gesprek.

Laatst geüpdate op 17 februari 2023.

Scroll to Top