Vincent


Reden van aanmelding
Na flink wat tegenslagen aan het eind van 2022 en de start van 2023, kreeg ik gezondheidsproblemen. Last van paniekaanvallen, hyperventilatie als reactie. Ook isoleerde ik mij steeds meer. Ik kwam alleen mijn huis uit om boodschappen te doen en het vuil weg te brengen. Ik had eerder in 2022 mijn baan opgezegd om andere mogelijkheden te exploreren, maar dat kwam er in die periode niet van. Ik zat in een sociaal isolement. Na een bezoek aan de huisarts vanwege de paniekaanvallen, werd ik doorverwezen naar de POH-GGZ. Hier kreeg ik de suggestie om mee te doen aan het sportproject. Nina (POH) heeft contact opgenomen met Anne Jan (want die stap durfde ik zelf niet te nemen) en diezelfde middag belde Anne Jan mij om de mogelijkheid van mijn deelname te bespreken.
De knoop was doorgehakt en ik werd de dinsdag erna verwacht.


Mijn ervaring met het sportproject
De eerste keer ben ik alleen gaan kijken. Ik was zenuwachtig en toch wel bang dat deze stap een te grote was voor mij op dat moment. Ook had ik mij al verschillende scenario’s ingebeeld van hoe de sportgroep was en functioneerde (drill-sergeant). Niets bleek minder waar.
Ik werd ontzettend vriendelijk onthaald door de deelnemers en heb al heel snel gemerkt dat de druk die ik mij in mijn hoofd had gehaald er niet bestond. De activiteiten waren gemoedelijk, de gesprekken gemoedelijk en de sfeer eveneens. Eigenlijk heb ik me vanaf het eerste moment veilig gevoeld in deze groep en deze setting. De keren erna ben ik elke week gaan sporten en hoewel ik mij daarvoor in het begin met moeite van de bank moest slepen, merkte ik dat dat mij later steeds gemakkelijker afging. Ook de lunches op de donderdagen vind ik erg fijn. Er is een veilige omgeving waar ik de kans heb mijn verhaal te doen en kan luisteren naar anderen. En dat alles zonder oordeel.
Waar ik merkte dat mijn natuurlijke drang om iemand te kunnen helpen weer steeds vaker naar voren kwam.


Wat heeft het mij gebracht?
Ik kreeg weer steeds meer energie en kwam op een gegeven moment tot de conclusie dat ik weer dingen wilde doen. Dat gevoel had ik al bijna een jaar niet meer gehad. Ik ben rond gaan kijken naar opleidingsmogelijkheden en ben in oktober gestart met een online opleiding.
Ook ben ik via Anne Jan en andere deelnemers van de sportgroep terechtgekomen bij Jobhulpmaatje.
In november heb ik daar de cursus van de Jobhulpgroep afgerond.
Tevens ben ik al vrijwilliger aan de slag gegaan.


Conclusie
Deelname aan deze groep heeft mij uit mijn sociaal isolement gehaald. Ik heb weer energie gekregen om de handen uit de mouwen te steken en dingen te gaan doen. Ik heb grote stappen genomen en ben erg trots op wat ik in ruim een half jaar heb bereikt.

Scroll naar boven