Voorlichting en lessen
Meestal ga ik het gesprek aan over wat er leeft in de groep, wat ik tegenkom of ben gekomen en hoe zij hiermee om (kunnen) gaan. Ik doe dit op deze wijze omdat ik ervan uit ga, dat jongeren zelf wel opzoeken wat welke drugs met ze doet. Wat ze hebben meestal niet hebben is een volwassen persoon die met hen bespreekt hoe ze hiermee kunnen omgaan, wat de voor- en nadelen zijn. Ouders zeggen meestal dat het niet mag, wat er niet toe leidt dat ze het niet doen, maar dat ze het stiekem doen. Want vrienden of influencers zeggen juist dat het wel lekker, leuk of tof is. Hier hebben we als ouders en andere opvoeders mee te maken.
Ik geef deze voorlichting en lessen zowel op de basisscholen als op het voorgezet onderwijs en in kerken. Het voordeel van het geven van les op de basisschool is dat het voor hen veel makkelijker is om de relatie met mij aan te gaan omdat ze de oudste kinderen van de school zijn, waar ze zich veilig voelen. De kinderen op de VO- scholen zijn vooral bezig met hun positie ten opzichte van hun leeftijdsgenoten en ervaren daardoor vaak meer een gevoel van onveiligheid. En van een gevoel van onveiligheid is het moeilijk om een relatie aan te gaan.
Meestal wordt er besproken wat er leeft in de groep en pas ik me aan het niveau en interesse aan. Dit kan van pesten en groepsdynamiek over gaan in alcohol drinken, roken of de verschillende soorten drugs.
De docenten mogen aanwezig zijn met als voorwaarde dat ze dan ook meedoen aan het gesprek. Zodoende wordt de veiligheid binnen de groep vergroot. Ik stel mij op als professionele ‘jongere’. Hiermee bedoel ik dat ik mij met hen verbind door mij gelijkwaardig aan hen op te stellen en alleen ‘technisch’ gezien de leider van het stel ben. Deze manier van werken levert vaak mooie inzichten, goede vragen en jongeren die zich kwetsbaar durven op te stellen op. Vaak komen na de les de jongeren met de grootste problemen naar mij toe om te vragen of zij nog ergens met mij verder kunnen praten.
Daarnaast geef ik voorlichting en les over gezonde relaties, seksualiteit, intimiteit en porno (verslaving). Voor meer informatie hierover kun je kijken onder kopje Seksualiteit, voorlichting en lessen.
Quote: “Anne Jan levert jeugdhulp met passie en ervaringsgerichte bevlogenheid voor onze jongeren, al 6 jaar lang op onze school. Oftewel, ik waardeer je inzet voor Achterberg en de betrokkenheid die je daarbij toont!” H. Koster, directeur Willem Teellinckschool Achterberg